Schaarste verwacht in het najaar, met risico op piekprijzen! Koop voordelig in het voorjaar nu er (nog) voorraad is ✔ Pelletkachels  Warmtepompen

Pelletkachel rookgasafvoer

Pelletkachel rookgasafvoer methodes

De rookgassen van een pellethaard worden geforceerd naar buiten afgevoerd door een ingebouwde ventilator. De ventilator is nodig omdat de uitlaatgassen eerst door een warmtewisselaar worden geleidt. De warmtewisselaar zorgt voor weerstand en door de ventilatie kunnen de rookgassen probleemloos naar het afvoerkanaal worden gedrukt.

We leggen de verschillende in de praktijk toegepaste pelletkachel afvoermethoden voor. Niet iedere pelletkachel afvoermethode is optimaal of geschikt voor elke situatie. Gebaseerd op de voor- en nadelen, moet er in elke situatie een overweging gemaakt worden, welke optie de meest geschikte is. Het volgende is dan ook geen advies maar een beschrijving van de in de praktijk toegepaste mogelijkheden.

1.  Directe gevel doorvoer pelletkachel (risicovol!)

Dit is een simpele en goedkope oplossing. Er wordt een gat van rond 135mm in de muur gemaakt. Hierdoor wordt de dubbel geïsoleerde buis naar buiten geleidt. De gaten van 135mm worden afgedekt met twee rozetten. Aan de buitenzijde wordt een einddop op de 80 mm buis geplaatst. De eind dop moet voorkomen dat de wind direct de afvoer inblaast. De buis moet minimaal 30cm, uit de muur uitsteken. Dit om te voorkomen dat de muur verkleurd door rookaanslag.

pelletkachel afvoer, palletkachelafvoer, pelletkachel muurdoorvoer, rookgas afvoer pelletkachel

Voordelen afvoer optie 1

  • Goedkoopste en eenvoudigste oplossing

Nadelen afvoer optie 1

  • Kans op rookgas overlast buiten
  • Bij stroom uitval geen trek aanwezig om de rookgassen af te voeren
  • Door de korte lengte van de pijp, kan de wind invloed krijgen op het brand proces. Dit zorgt voor minder goed functioneren van de pelletkachel en in het meest ongunstige geval zelfs rook in de kamer.
  • Als de wind vat krijgt op de afvoerbuis, terwijl de kachel niet brandt. Kan het gebeuren dat er een houtskool geur in de woonkamer gevormd wordt.
  • Eventuele verkleuring van de muur door de rookgassen

Samengevat kan er gesteld worden dat door het ontbreken van natuurlijke trek in de afvoer, de deugdelijkheid van de kachel beïnvloed kan worden door windinval en/of stroomonderbrekingen of slecht onderhoud aan de pelletkachel. Conclusie: niet de meest wenselijke optie. Wordt toegepast als er absoluut geen andere pelletkachel afvoer methode mogelijk is en de situatie ter plekke juist is beoordeelt op toepasbaarheid. Bij slecht onderhoud en slecht reinigen van de kachel bestaat het gevaar bij deze methode op brand in de pellet-reservoir.

2.  Gevel doorvoer op 1,5m tot 2,5m hoogte. In de woonkamer omhoog en dan door de muur naar buiten

Deze rookgas afvoer methode is een middenweg tussen optie 1 en 3. De pelletkachelafvoer wordt meestal tot net onder het plafond omhoog gebracht en daarna met een bocht naar buiten gevoerd. Het stuk door de muur bestaat uit dubbelwanding materiaal en wordt afgewerkt met een rozet.

pelletkachel afvoer, rookgas kanaal pelletkachel

Voordelen afvoer optie 2

  • Natuurlijke trek door het verticale gedeelte in de afvoer
  • Prijstechnisch gunstiger dan optie 3
  • Minder kans dat de wind vat krijgt op de afvoer
  • Gassen komen op hoogte uit de woning. Hierdoor worden deze beter verdunt door de wind.

Nadelen afvoer optie 2

  • Eventuele verkleuring van de muur
  • Kans op verbrandingsgassen overlast buiten
  • Afvoer in het zicht in de woonkamer.
  • Afvoer meer in het zicht aan de buitengevel

De situatie op locatie bepaalt of deze afvoermethode een optie is. Dit is afhankelijk van veel factoren zoals de woning waar je in woont, de omgeving waar je woont en de plek waar de rookgasafvoer moet komen. Verder ligt het ook aan de pelletkachel die je kiest en de plaats van de pelletkachel in de ruimte. 

3.  Afvoer door het dak

Bij deze rookgasafvoermethode wordt de afvoer op de traditionele manier naar buiten geleidt. De afvoer wordt door de woning zo recht mogelijk naar het dak geleidt. Dit betekend dat de afvoerbuizen, zodra er door een muur of vloer wordt gegaan, uitgevoerd moeten zijn in dubbelwandig geïsoleerd RVS.

pelletkachel afvoer, pelletkachel met rookkanaal 

Voordelen afvoer optie 3

  • Natuurlijke trek in de afvoer
  • Stabieler brand proces door minder kans op invloed van wind
  • Bij slecht onderhoud aan de kachel minder kans op onveilige situaties

Nadelen afvoer optie 3

  • Prijs technisch minder gunstig
  • Niet in iedere woning mogelijk

De dakdoorvoer kan voor zowel platdak als schuindak worden uitgevoerd. Rookgassen verlaten op hoogte de woning, hierdoor kunnen de gassen beter verdunnen en verminder je de kans op overlast voor de omgeving. 

4.  Afvoer op bestaand rookkanaal

Indien er een bestaand rookkanaal aanwezig is, welke geschikt is voor houtverbranding, dan kan de pelletkachel daarop aangesloten worden. Wel moet er rekening gehouden worden met condensvorming door de lagere uitlaatgastemperaturen van een pelletkachel. Om condensvorming op het mestelwerk te voorkomen is het noodzakelijk om met een RVS-buis door het bestaande kanaal te gaan. Wanneer er een bestaand RVS-kanaal aanwezig is kan deze worden aangesloten doormiddel van een verloop.

Voordelen afvoer optie 4

  • Natuurlijke trek in de afvoer
  • Stabieler brandproces door minder kans op invloed van wind
  • Bij slecht onderhoud aan de kachel minder kans op onveilige situaties
  • Materiaal voordeliger dan optie 3

Nadelen afvoer optie 4

  • Prijs technisch minder gunstig dan optie 2
  • Alleen mogelijk bij bestaand rookkanaal

Een bestaand rookkanaal heeft dezelfde voordelen en nadelen als optie 3, alleen het gebruik van de dubbelwandige flexibele RVS-buis door het bestaande rookkanaal is voordeliger. De lengte die er kan worden afgelegd is afhankelijk van de gekozen pelletkachel.

 

Voor alle afvoermethoden geldt dat zodra de pelletkachelafvoer omhoog gaat, er altijd een T-stuk met dop aan de kachel gemonteerd moet worden. Het T-stuk voorkomt dat as zich ophoopt. De as wordt opgevangen in de dop onderaan het T-stuk. Het is aan te raden om deze ook af en toe te reinigen.

Indien er teveel asresten in een pelletkachel afvoer ophopen, dan bestaat het gevaar van een schoorsteenbrand. Om deze redenen moeten er altijd materialen gebruikt worden welke tegen hoge temperaturen bestand zijn. Gebruik daarom nooit aluminium voor een pelletkachel afvoer.

Neem contact op met een dealer in de buurt voor advies op maat of vraag direct een offerte aan. 

Chat
Chat-Bot-Image

Hulp nodig? Ik help u graag.