Schaarste verwacht in het najaar, met risico op piekprijzen! Koop voordelig in het voorjaar nu er (nog) voorraad is ✔ Pelletkachels  Warmtepompen

Houtkachel vs Pelletkachel

Houtkachel vs Pelletkachel

Er zijn een aantal overeenkomsten en verschillen wanneer je een houtkachel tegenover een pelletkachel zet. Veel mensen vragen zich af wat de voordelen van een pelletkachel zijn ten opzichte van een houtkachel of houtgestookte kachel. De laatste jaren stappen veel mensen over naar een pelletkachel die eerder jaren een houtkachel hebben gehad en dat doen ze met een goede reden.

Brandstof

Het stoken van een houtkachel kost veel tijd en energie. Voor je een houtkachel aan hebt is er al veel werk verzet. Er moet natuurlijk hout worden verzameld. Er zijn mensen die geluk hebben dat ze hout gratis kunnen krijgen, maar dan ben je nog niet klaar. De kans dat het verzamelde hout al direct in de houtkachel kan is heel klein. Het hout moet nog worden vervoerd, gezaagd en gekloofd, zodat het uit eindelijk in de kachel past. Ook moet er een opslag worden aangelegd om het hout te drogen en te bewaren. Het aansteken van een houtkachel zul je altijd zelf moeten doen met aanmaakblokjes en/of aanmaakhout.

Bij een pelletkachel werkt dit anders, omdat houtpellets worden gebruikt als brandstof. De houtpellets zijn direct klaar voor gebruik en kunnen per zak of per pallet worden gehaald of bij je thuis worden afgeleverd. Dit kost geld maar bespaart je weer heel veel tijd en werk. Een pelletkachel start zelfstandig op en brand automatisch. Zelf controleer je alleen af en toe of het pellet-reservoir nog gevuld is.

Als je wil dat de kachel uit is wanneer je niet thuis bent of slaapt is dat bij een pelletkachel een druk op de afstandsbediening. Het voordeel is dat de pelletkachel tot dat moment nog zijn warmte blijft afgeven en dat je niet eerder hoeft te stoppen met verwarmen omdat de houtkachel uit moet.

Aan onderhoud ontkom je niet wanneer je nu een houtkachel of een pelletkachel in huis hebt. Er blijven altijd wat resten in de kachel liggen na verbranding en die moeten worden opgeruimd. Bij een pelletkachel is het belangrijk dat er voldoende lucht langs de pellets kan.

Waarom overstappen

Een pelletkachel biedt meer comfort, is makkelijker in gebruik en het bespaart je tijd.

Hieronder kun je een vergelijking vinden tussen de pellethaard en een houtkachel en waarom veel mensen tegenwoordig toch voor een pelletkachel kiezen.

Eigenschap Pelletkachel Houtkachel
Comfort ++ +
Gebruikers gemak ++ -
Economisch verbruik ++ -
Sfeer + +++
Rendement ++ -
Zelfstandig opstart ++ --
Afstandbediening + -
Interieur reinheid ++ ---
Installatie kosten ++ ---
Toepasbaar in woning +++ ---
Temperatuur regelbaar ++ ---
Onderhoud - +
Brandstof verkrijgbaarheid ++ -
Stroom nodig - ++
Geluidsniveau - +

Conclusie houtkachel vs Pelletkachel

Uit bovenstaande tabel blijkt dat er wel een aantal voordelen zijn aan de houtkachel ten aanzien van de pelletkachel. Maar als alle plussen en minnen zijn opgeteld wint de pelletkachel toch met een forse voorsprong. Dit is dan ook de reden dat mensen een pelletkachel boven een houtkachel verkiezen. Dit zal voor ieder persoon weer anders liggen. Je bent dan ook van harte welkom in een van de showrooms om het verschil zelf te ervaren.

Pellet CV / houtgestookte CV ketel

Een houtkachel / houtgestooktekachel met biobrandstof aansluiten op uw CV installatie brengt het comfort wat bij deze tijd hoort. Het hele huis lekker duurzaam verwarmd met bio-energie.

Chat
Chat-Bot-Image

Hulp nodig? Ik help u graag.