Schaarste verwacht in het najaar, met risico op piekprijzen! Koop voordelig in het voorjaar nu er (nog) voorraad is ✔ Pelletkachels  Warmtepompen

Pelletkachel besparing

Besparen met een pelletkachel

Eigenlijk iedereen die een pelletkachel aanschaft gaat besparen, wanneer er normaal gesproken wordt gestookt met gas, olie etc.

Besparing

De besparing die je kunt behalen op de energie nota, hangt volledig af van de volgende factoren:

- Het rendement van de pelletkachel

- Calorische waarde van de gebruikte houtpellets

- Huidige brandstof (aardgas, diesel of butaan gas)

- Isolatie niveau van de woning

- Het vermogen van de pelletkachel. Is deze juist gekozen voor de ruimte.

Zijn alle factoren juist gewogen en ingevuld dan is een besparing tot max. 70% mogelijk de werkelijk besparing hangt af van huidig gebruikte brandstof.

Het rendement van een houtpelletkachel is afhankelijk van de warmte wisselaar. De uit de kamer gezogen omgevingslucht wordt dus verwarmd door de uitlaatgassen die door de warmtewisselaar geleid worden. Hoeveel meer lengte de uitlaatgassen door de warmte wisselaar afleggen, des te hogere temperaturen de ruimte in worden geblazen. 

Gietijzer of plaatstaal

Een veel terugkerende discussie is of het gebruik van gietijzer meer rendement en besparing geeft. Gietijzer is een materiaal, welke door zijn eigenschappen, beperking geeft in het ontwerp van de warmtewisselaar. Het gevolg is dat het rendement van kachels gemaakt van gietijzer, in de meeste gevallen lager is en hogere productie kosten hebben. Het rendement kan afgeleid worden aan de uitlaatgastemperatuur bij het verlaten van de kachel. Als de uitlaatgas met hoge temperaturen de kachel verlaat, dan gaat er energie verloren. Vaak is het zo dat warmtewisselaars die gemaakt zijn van plaatstaal, een lagere uitlaatgas temperatuur hebben. Dit komt door het feit dat met plaatstaal een meer ingenieuze warmtewisselaar gebouwd kan worden. Dit betekend ook dat de warme lucht, welke de kamer inblaast, een hogere temperatuur heeft. Dit geeft de pelletkachel een hoger rendement.

Dat gietijzer meer warmte vasthoud beperkt dus de warmte overdracht naar de kamer

De warmte moet niet in de kachel blijven maar juist direct overgaan naar de lucht uit de kamer. Gietijzer heeft de eigenschap om warmte vast te houden. Dat is goed voor een houtkachel maar niet voor een pelletkachel.

Verschil in uitlaatgas temperatuur naar buiten en uitblaas temperatuur naar de kamer = Rendement van de pelletkachel.

Chat
Chat-Bot-Image

Hulp nodig? Ik help u graag.