Vraag vrijblijvend een
offerte bij ons aan

Pelletkachel besparing

Rendement en besparing

Het rendement van een Houtpelletkachel is afhankelijk van de warmte wisselaar. Hoeveel meer lengte de uitlaatgassen door de warmte wisselaar afleggen, des te hogere temperaturen worden gewisseld naar de ruimte.

De uit de kamer gezogen omgevingslucht wordt dus verwarmd door de uitlaat gassen welke door de warmte wisselaar geleid worden.

Pelletkachel besparing, artel

Pelletkachel warmte wisselaar werking

Gietijzer of staalplaat

Een veel terugkerende discussie is of het gebruik van gietijzer meer rendement en besparing geeft. Gietijzer is een materiaal, welke door zijn eigenschappen, beperking geeft in het ontwerp van de warmte wisselaar. Het gevolg is dat het rendement van kachels, gemaakt van gietijzer, in de meeste gevallen lagere is en hogere kosten productie kosten hebben. Het rendement kan afgeleid worden aan de uitlaatgas temperatuur bij het verlaten van de kachel. Immers als de uitlaatgas met hoge temperaturen de kachel verlaten, dan gaat er energie verloren. Vaak is het zo dat warmtewisselaars gemaakt van plaat staal, lagere uitlaatgas temperatuur hebben. Dit is toe te schrijven aan het feit dat met plaatstaal en meer ingenieuze wisselaar gebouwd kan worden. Dit betekend ook dat de warme lucht, welke de kamer inblaast, hogere temperaturen hebben. En dit geeft weer hogere palletkachel besparing.

Dat gietijzer meer warmte vasthoud beperkt dus de warmte overdracht naar de kamer

De warmte moet  niet in de kachel blijven maar juist direct overgaan naar de lucht uit de kamer (zie plaatje hierboven). Gietijzer heeft de eigenschap om warmte vast te houden. Dat is goed voor een houtkachel maar niet voor en houtpelletkachel.

Verschil in Uitlaatgas temperatuur naar buiten en uitblaas temperatuur naar de kamer = Rendement van de pelletkachel

Besparing

De besparing welke u kunt behalen op de energie nota, hangt volledig af van de volgende factoren:

  • Het Rendement van de kachel
  • Calorische waarde van de gebruikte houtpellets
  • Huidige brandstof (aardgas, diesel of butaan gas)
  • Isolatie niveau van uw woning
  • Het vermogen (is deze juist gekozen voor de ruimte)

Zijn alle factoren juist gewogen en ingevuld dan is een besparing tot max. 70% mogelijk (Besparing hangt af van huidig gebruikte brandstof)

pelletkachel merken

Wilt u ook andere pellet kachel merken bekijken. Bezoek dan onderstaande link.

Calux