Schaarste verwacht in het najaar, met risico op piekprijzen! Koop voordelig in het voorjaar nu er (nog) voorraad is ✔ Pelletkachels  Warmtepompen

Verbruik Pelletkachel

Verbruik Pelletkachel

Een veel gestelde vraag is wat een pelletkachel nu precies verbruikt aan houtpellets. Hier is niet direct antwoord op te geven. Om deze vraag te kunnen beantwoorden is het handig om te weten welke factoren invloed hebben op het verbruik en dat zijn verschillende factoren. Het verbruik is iets wat per gebruiker verschilt, daarnaast hebben de woning, ruimte en de pelletkachel zelf invloed op het verbruik.

De volgende factoren hebben invloed op het verbruik:

 • Wat is de verhouding tussen het te verwarmen oppervlak en het maximaal vermogen van de pelletkachel?
  Wanneer het vermogen van de kachel te laag is voor de ruimte, zal de kachel altijd maximaal moeten branden omdat de pelletkachel nooit de ingestelde temperatuur haalt. Het verbruik is hierdoor altijd maximaal.
 • Hoe goed is de te verwarmen ruimte geïsoleerd?
  Als de ruimte goed geïsoleerd is zal bijna geen warmte weg trekken en gaat de pelletkachel sneller in zijn laagste stand branden.
 • Wat is de gewenste temperatuur in de ruimte?
  Een hoge gewenste temperatuur betekent dat de pelletkachel langer op hoog vermogen brandt.
 • Hoeveel uren zal de kachel per dag branden?
  Heel logisch maar een pelletkachel die brand verbruikt pellets. Het verschil in aantal uren dat een kachel brandt verschilt enorm en is van grote invloed op het verbruik.
 • Kwaliteit van de pellets
  Hogere kwaliteit pellets leveren een hoger rendement. Lees hier meer over houtpellets.
 • Rendement van de pelletkachel
  Hoe hoger het rendement van de pelletkachel hoe meer warmte wordt afgegeven aan de ruimte.
 • Wordt er een pellet CV gebruikt of een lucht pelletkachel?

Zodra je antwoord kunt geven op de bovenstaande vragen en factoren kan er een inschatting worden gemaakt van het verbruik van de pelletkachel.

Vuistregels verbruik pelletkachel

Natuurlijk zijn er wel een aantal vuistregels waarmee snel een inschatting gemaakt kan worden. De meeste woonkamers in Nederland liggen tussen de 35m2 en 50m2. Indien de ruimte goed tot zeer goed is geïsoleerd en een standaard hoogte heeft van 240 cm - 265 cm, dan is in de meeste gevallen 6-8 kW voldoende (vuistregel is 1 kW / 10m2 bij goede tot zeer goede isolatie).

Heeft de pelletkachel een rendement van 95%, dan zal het gemiddelde verbruik liggen tussen de 0,35 - 0,9 kg per uur. Het is dan wel van belang om een pellet kwaliteit te gebruiken met een calorische waarde van meer dan 5.1 kW/uur. Als je daarnaast weet hoeveel uur de pelletkachel brand dan is het verbruik per jaar redelijk in te schatten.

 

Chat
Chat-Bot-Image

Hulp nodig? Ik help u graag.